Jocul Călușului de Rusalii, o tradiție în Costești

Hora călușarilor Costești
Hora călușarilor din Costești, Argeș

Pe ei nu îi îndeamnă nimeni să poarte costumul tradițional românesc, însă, de câteva ori pe an îmbracă cu mândrie costumul de călușar şi le aduc oamenilor, potrivit tradiției, belșug, sănătate și veselie.  La Costești, „Ritualul călușarilor”  începe, de regulă, în Duminica Rusaliilor cuprinde o serie de acte rituale, rânduite odată cu momentul constituirii cetei de călușari.

TRADIȚII ȘI SUPERSTIȚII

„Dansul călușarilor” este un obicei popular legat de Rusalii, ritualul Călușului având multiple funcții: de vindecare, precum și de fertilitate și de fecunditate.

Se crede că acest dans ritual poate să vindece relele făcute de Iele. Se adună cei mai buni dansatori ai satului și formează o ceată de călușari. Ei se leagă cu jurământ că vor juca „Călușul”, iar în acest timp, bolnavii caută să se vindece.
Dansatorii au credința că obiceiul alungă spiritele rele și chiar vindecă anumite boli. Pentru binefacerea lor, gazdele le dau dansatorilor apă, usturoi și bani, pentru că dansul este aducător de ploaie, de bogăție în hambare, alungă relele, duhul-boală și Ielele. Călușarii sunt așteptați cu porțile deschise şi cu găleţi de apă în mijlocul curţii, în jurul cărora joacă.

Pregătirea pentru jurământ
Pregătirea pentru jurământ
Vârful împodobit al steagului Călușarilor din Costești, Argeș
Vârful împodobit al steagului Călușarilor din Costești, Argeș

STEGARUL

Stegarul poartă stindardul Călușului, de altfel principalul însemn al cetei.
Steagul capătă valențe tămăduitoare, prin plantele care îi sunt atașate: usturoi verde, frunze de nuc, pelin, spice de grâu, fiind mândria cetei de călușari. Steagul trebuie să rămână vertical, în picioare, de la ridicarea lui până la spargerea Călușului. Stegarul trebuie să fie un om voinic pentru a căra și păzi steagul.

VĂTAFUL

Vătaful este conducătorul cetei călușarilor,  ales pentru cunoașterea comenzilor și executarea fără greșeală a dansurilor călușărești gestionând cu atenție acțiunile membrilor acesteia, fiind totodată, cel care îi adună.
Atribuțiile lui secrete, de pildă incantațiile rostite la primirea sau ieșirea unui călușar din ceată , la îngroparea sau dezgroparea Ciocului și altele se transmiteau de la Vătaf la Vătaf, uneori pe patul de moarte. Din acest motiv, multe taine ale Călușului au rămas necunoscute. Vătaful se deosebește de ceilalți călușari prin ceea ce face și știe să facă în timpul ceremonialului și prin purtarea unor însemne și piese de port distinctive.

MUTU’

Mutu’ un alt  membru important al cetei,  este întotdeauna mascat, poartă în mână o sabie, fiind cel care generează momentele comice.
Semănând cu personaje din obiceiurile altor popoare (arlechin, bufon, nebun), Mutu’ este costumat cu haine vechi, rupte și peticite, poartă pălărie (sau căciulă) şi mască, iar la brâu se încinge cu o legătură din sfoară, de care atârnă usturoiul şi pelinul, plante protectoare (prin calităţile lor apotropaice); în mână ţine  sabia (adesea vopsită în roşu), cu care atinge pe actanţii care participă la eveniment: căluşari, gazde, vecini. Mutu’ poartă adesea haine de femeie şi face „gesturi prosteşti“, de aici venindu-i şi numele de „proasta din Căluş“. Tot la brâu poartă Ciocul Călușului, un lemn cioplit care simbolizează falusul.
Mutul își exercită puterea direct, prin ceea ce este în stare să facă în timpul jocului și indirect, prin însemnele sale: Steagul, Sabia și Ciocul Călușului. Tot ceea ce face sunt atribute ale zeului atotputernic: fertilizează femeile sterpe, căsătorește fetele nemăritate, tratează bolnavii luați din Căluș, are autoritate deplină asupra călușarilor, inclusiv asupra Vătafului. În timpul jocului face, după legea lui, tot ceea ce își dorește: oprește lăutarii să cânte ca să facă el tot felul de năzdrăvănii, se amuză, joacă, nu răspunde la comenzile Vătafului, iese și intră când poftește din dans, îi face pe călușari să comită greșeli în timpul dansului și apoi îi pedepsește, lovindu-i cu sabia pe spate, îmbrățișează femeile și fetele, se repede după copii, speriindu-i. El poate juca pe mâini și cu picioarele în sus, pe pământ și pe coama caselor, se cațără în vârful arborilor înalți și fără crengi, pe acoperișul caselor, execută acrobații, (joacă Falusul sub fustă, își ascute sabia de el). Bărbatul care joacă rolul Mutului se impune prin calități excepționale, înnăscute sau dobândite de dansator, atlet, acrobat și artist desăvârșit. El este respectat de ceata de călușari, dar și de public.

AJUTORUL DE VĂTAF

Ajutorul de vătaf numit și  Vătaful de Coadă deține o parte din secretele Călușului.
În anumite momente, când se odihnește Vătaful sau lipsește din  anumite motive, Ajutorul de Vătaf preia conducerea cetei.

CĂLUȘARII

Călușarii sunt o ceată sacră legată în mod ritual în faţa Vătafului
Depun un jurământ de respectare a regulilor cetei şi a condiţiilor respectării purităţii rituale în perioada Rusaliilor

LĂUTARII

Lăutarii nu fac parte din ceată, fiind angajați și plătiți de Vătaf.
Instrumentele preferate sunt cele care sună și au ecou puternic: cobza, vioara, fluierul și mai recent, acordeonul. Melodiile cântate alternează în funcție de necesitățile desfășurării dansului.

VINDECAREA

Vindecarea celor luați din Căluș are loc doar prin descântec de Rusalii, intrând în Hora Călușului, prin dans, după ce, bolnavul, la auzul melodiilor specifice Călușului, începe să se legene, să miște o mână sau un picior ori să se schimbe la față, semn că a fost atins de Iele.

SPARTUL CĂLUȘULUI

Spartul călușului se petrece întotdeauna seara, după apusul soarelui și se încheie atunci când ceata, formată dintr-un număr impar de dansatori, se desface odată cu îngroparea steagului.

Ceata de călușari „Zorile” din Costești duce mai departe tradițiile de Rusalii ale călușarilor din Zorile. Vătaf Călin Constantin Cristi , lăutari Dobrotă Grigore și Voiculescu Alexandru –  RUSALII 2023

Mutu’ este costumat cu haine vechi, rupte și peticite, poartă pălărie (sau căciulă) şi mască

 

Vătaful predă comanda Mutului
Vătaful predă comanda Mutului
Mutul din căluș
Mutul din căluș
Mutu, Mireasa și Nașu'
Mutu, Mireasa și Nașu’
Ceata de călușari din Costești
Ceata de călușari din Costești – RUSALII 2017
Tinerii și bătrânii merg din poartă în poartă.
Tinerii și bătrânii merg din poartă în poartă.
Călușul se joacă la Costești în fiecare an, în ziua de Rusalii
Călușul se joacă la Costești în fiecare an, în ziua de Rusalii
Ceata de Călușari din Costești
Ceata de Călușari din Costești