Ansamblul Folcloric “MUGURELUL” din orașul Costești, județul Argeș, a fost înființat în anul 1997 în cadrul Casei de Cultură din Costești, fiind continuatorul unui alt ansamblu renumit al orașului – “MURGULEȚUL” , constituit în anul 1970.
Are în componență peste 60 de dansatori, pe diferite categorii de vârstă, având în repertoriul său suite de jocuri și dansuri populare din zona de sud a județului Argeș. De-a lungul timpului, ansamblul a participat la numeroase concursuri și festivaluri județene, naționale și internaționale, evoluțiile lor fiind recompensate cu numeroase premii și trofee, dintre care amintim : „Ceahlăul” de la Piatra Neamț, „Cătălina”, din Iaşi, „Peştişorul de aur” – Tulcea, „Dorna, plai de joc şi cântec” de la Vatra Dornei, „Dobroge, mândră grădină!” – Constanţa, „La fântâna dorului”, din Călărași, „Carpaţi”, din judeţul Argeş, „Brâuleţul”, de la Curtea de Argeş, „Dumitru Tudor Refu”, Costeşti, festivalurile de la Botoşani, Sibiu, Timişoara, Năvodari, Găeşti, Deva, Baia Mare,Sarighiol de Deal- Tulcea,Brașov, Năvodari, Sibiu, Corabia, etc., dar şi festivaluri din străinătate, la Taskopru, în Turcia şi Naskov, în Bulgaria.
În cadrul ansamblului evoluează permanent și formații de călușari, care au valorificat scenic jocurile călușărești specifice zonei noastre ( cartierul ZORILE ” vatra călușului costeștean ” ) și a zonei de sud a județului, în special Valea Cotmenei.
Aceste formații au fost laureate la toate edițiile Concursului Național al Copiilor “CĂLUȘUL ROMÂNESC ” de la Slatina, precum și la Festivalul Folcloric “CĂLUȘUL ROMÂNESC ” de la Caracal.
Ansamblul a fost invitat în recitaluri și spectacole la diferite manifestări culturale de prestigiu din județ și din țară, emisiuni televizate, colocvii culturale și alte aniversări ale unor instituții sau localități.
Instructorul formaţiilor este coregraful Călin Constantin Cristi, directorul artistic Ilie Dorel.