Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Casei de Cultură Costești

Ansamblul Folcloric „Mugurelul” Costești, Argeș

ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURELUL” COSTEȘTI, ARGEȘ – 2023

Înființat în anul 1997, ansamblul folcloric și formația de călușari „Mugurelul”, copii și tineri, din Costești, Argeș, păstrează vie flacăra artistică a predecesorului său, celebrul ansamblu folcloric “Murgulețul”, datând încă din 1977. Cu profesionalism și dăruire, tinerii și copiii acestei formații ne încântă cu jocuri și dansuri căluşăreşti specifice zonei (cartierul ZORILE „vatra călușului costeștean”) și din sudul județului Argeș, în special Valea Cotmenei.

În prezent, ansamblul este alcătuit din două generații de copii și tineri, conduși cu profesionalism și dăruire de coregraful Călin Constantin Cristi, vătaful călușarilor din Costești. Momentul lor artistic transmite sentimente de mândrie patriotică, de păstrare și valorificare a unui joc popular vechi și cu bogate semnificații.

Virtuozitatea jocurilor populare interpretate de membrii formației au purtat cu mândrie în lume, tradițiile și portul popular costeștean,  fiind laureate la toate festivalurile județene, naționale și internaționale de folclor la care au participat. Între acestea, se numără: „Călușul Românesc”, de la Caracal și Slatina, „Ceahlăul” de la Piatra Neamț, „Cătălina”, din Iași, „Peștișorul de aur”, Tulcea, „Dorna, plai de joc și cântec” de la Vatra Dornei, „Dobroge, mândră grădină!”, Constanța, „La fântâna dorului”, din Călărași, „Carpați”, din județul Argeș, „Brâulețul”, de la Curtea de Argeș, „Dumitru Tudor Refu”, Costești, festivalurile de la Botoșani, Sibiu, Timișoara, Năvodari, Găești, Deva, Moinești, Buzău, Baia Mare,Drăgășani, dar și festivaluri din străinătate, la Ponikva, Kočani în Macedonia de Nord, Giaveno (Torino) în Italia, Niebocko în Polonia, Taskopru în Turcia şi Naskov în Bulgaria.

Încă de la ediția a II-a este participant la Proiectul Național de Studiu al Folclorului Coregrafic Românesc „Mlădițe românești”, ajuns la ediția a VII-a. Proiect Național de concept unic în țară. organizat de Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, județul Covasna.

Formațiile din Costești au fost invitate la numeroase emisiuni folclorice realizate de diferite posturi de televiziune.
Dintre toate jocurile populare din Costești, cel mai cunoscut a fost și rămâne jocul Călușarilor, regăsit în istoria și tradițiile comunei Băseni (care din anul 1968 a devenit Cartierul Zorile, din Costești).

Momentul coregrafic al tinerilor călușari aduce pe scenă o suită de mișcări și jocuri căluşăreşti specifice locului, păstrate și transmise în timp, în interpretarea deosebită a tinerilor dansatori,

Aceștia scot în evidență orele de muncă ale coregrafului Călin Constantin Cristi pentru a ajunge la o artă interpretativă care să se bucure de apreciere din partea spectatorilor.

Partea orchestrală este încredințată maeștrilor Voicu Liviu Cristian (vioară) și Dobrotă Grigore (acordeon), aducând o dimensiune sonoră unică și autentică interpretărilor ansamblului.

Ansamblul Folcloric Mugurelul reprezentând România la Niebocko, Dydnia, Polonia

Ansamblul Folcloric Mugurelul al Casei de Cultură Costești
Ansamblul Folcloric „Mugurelul” al Casei de Cultură Costești
Ansamblul Folcloric "Murgulețul" Costești înființat la 1 iunie 1977, din 1997 sa schimbat denumirea în Ansamblul Folcloric "Mugurelul" Costești Reeditare color VLĂDESCU CRISTIAN-ION - 17.11.2021
Ansamblul Folcloric “Murgulețul” Costești înființat la 1 iunie 1977, din 1997 sa schimbat denumirea în Ansamblul Folcloric “Mugurelul” Costești
Reeditare color VLĂDESCU CRISTIAN-ION – 17.11.2021 după o imagine din arhiva personală Prof. Ludovic ȚUȘCĂ – BASARABEANUL

 

Dirijor: Mozăceanu Cristache ( zis Crițu)
Solist vocal: Nicu Vlad
Vioară 1: Luican Ion
Vioară 2: Voicu Liviu Cristian
Vioară 3: Stemate Ionel
Țambal: Bebe
Acordeon: Mozăceanu Cristache ( zis Crițu)
Contrabas: Neagoe Ion
Clarinet: Roșoiu Marin
Fluier: Buican I. Gheorghe
Dansatori:
Coloana din stânga, începând de jos:
Rândul 1 –
Rândul 2 – Vișan Nicolae – Liliana
Rândul 3 – Mecu Nicolae – Mecu Lucica
Rândul 4 – Gherghina George – Adriana Dima
Rândul 5 –
Rândul 6 –

Coloana din dreapta, începând de jos:
Rândul 1 – Dumitru Dragu –
Rândul 2 – Teleleu Alexandru –
Rândul 3 – Sima Gheorghe (Oană) –
Rândul 4 – Petrescu Ștefan – Silvia Barbuțu (Pirciu)
Rândul 5 – Constantin Floricuța (Enache)
Rândul 6 –

Ceata de călușari din Costești, Zorile ( în imagine se regăsește și Dumitru Tudor Refu)Reeditare color VLĂDESCU CRISTIAN-ION, 17.11.2021 după o imagine de familie a nepoatei vestitului vătaf Dumitru Tudor Refu.
Ceata de călușari din Costești, Zorile ( în imagine se regăsește și Dumitru Tudor Refu) Reeditare color VLĂDESCU CRISTIAN-ION, 17.11.2021 după o imagine de familie a nepoatei vestitului vătaf Dumitru Tudor Refu.

Rândul de sus de la stânga spre dreapta:
1 – Dican (mutul din Stârci)
2 – Tudor Ioan ( Vătaf)
3 –
4 – Călin Ion (zis Marcu) – vioară
5 – Richițeanu Ion ( Nelu lui Tebe)
Rândul de jos de la stânga spre dreapta:
1 – Stroescu Ion
2 – (Ilie al lui Țui)
3 – (Gică al lui Chilimbar)
4 – Sandu Ion ( zis Nelu lui Tuciu)
5 – Tudor Dumitru REFU